torstai 16. helmikuuta 2017

Week 3

Hejssan!

Nyt on vähän muutakin kerrottavaa kuin pelkästään kuvia.
Tiistaina oli ystävänpäivä ja kävin kahden luokkakaverin kanssa erittäin söpössä kahvilassa, mistä varmasti tehdään meidän "paikallinen". Siellä oli kuuluisa tanskalainen "hygge" parhaimmillaan, sillä pieni kahvila oli kuin tunnelmallinen olohuone huonekaluineen ja erilaisine valoineen. Paikka on nimeltään Cafe Satchmo, ja siellä sai myös hyvää juomaa ja voileipiä, tai vaikka palan porkkanakakkua. Suosittelen, jos ikinä sattuu Roskildessa vieraileen!
Tänään oltiin tutustumassa tanskalaiseen päiväkotiin, ja menin sinne sillä fiiliksellä että samanlainen se on kuin Suomessakin päiväkodit... No oli suurimmilta osin, mutta muutama juttu yllätti täysin. Ensinnäkin, pienimmät lapset (alle 1,5vuotiaat) nukkuu "pihalla". Siellä oli siis sellainen "vaja", jossa oli rivissä puisia kehtoja, johon lapset sitten laitettiin päiväunille (alla kuva). Toki niille laitettiin kaikki vaatteet ja "makuupussit" päälle, ja nukkuuhan vauvat Suomessakin ulkona vaunuissa, mutta ei päiväkodissa. Tässä päiväkodissa myöskään isommille lapsille (2-4v.) ei ollut sänkyjä sisällä, vaan heille laitettiin patjat lattialle aina päiväuniaikaan.

Pienten lasten nukkumapaikka
Päiväkodissa oli myös hienosti rakenneltu eri teemaisia huoneita lapsia varten, kuten luontohuone, tyynyhuone, "aisti"huone jne... En tiedä löytyykö Suomesta sellaisia, mutta en ole ainakaan ikinä nähnyt tai kuullut. Huoneet oli rakennettu lasten toiveiden mukaan, ja esimerkiksi luontohuoneeseen oli toivottu nykyisten asioiden lisäksi "lampi ja silta" keskelle huonetta, mitkä sinne myös aiotaan tehdä. Nyt huoneessa oli erilaisia oksia, kasveja, käpyjä ja muuta. 
Rakenne päikyssä oli kuitenkin hieman erilainen, sillä vaikka jokaiselle ryhmälle oli omat "huoneet", oli heillä myös aika, jolloin ovet pidettiin auki ja ryhmät saivat mennä sekaisin siellä missä haluaa (paitsi ei kaikista pienimmät). Oli mielenkiintoista nähdä, kuinka lapset saivat juosta vapaina sokkeloista taloa edestakaisin, ilman että kaikkia vahdittaisiin jatkuvasti silmä tarkkana.Myös muita erilaisuuksia löytyi, kuten se että keittiöhenkilökunta osallistui lasten arkeen niin paljon. Tänään esimerkiksi keittiön "johtaja" oli tehnyt valmiiksi pastataikinan, jota lapset vuorotellen (jostain tietystä ryhmästä?) pääsivät tekemään pastakoneella valmiiksi, ja huomenna se pasta olisi lounaalla tarjottavana? Tämä oli erittäin hämmentävää, mutta lapset selvästi nauttivat kun pääsivät kokeilemaan erilaisia asioita. Luultavasti olen unohtanut puolet kaikesta mielenkiintoisesta mistä halusin sanoa, mutta kiinnostuneet voi kysellä enemmän jos haluaa :D Blogin kirjottaminen ei ole mun vahvinta alaa, mutta toivottavasti saatte jotain tolkkua näistä!

Ja täytyypä nyt tän päiväkotipostailun ohessa kertoa, että Belgiassa ollaan "päiväkodissa" 2,5 vuotiaaseen saakka, ja sitten alkaa "koulu". Ja se koulu missä ollaan 2,5v. noin 6-vuotiaaseen saakka(?), on sellainen että yhdessä ryhmässä on noin 20-25 lasta ja YKSI AIKUINEN. Siis miettikää nyt, 25 kolmevuotiasta lasta YHDEN aikuisen kanssa. En pysty käsittää...

Loppuun pakko tyrkätä vielä lisää valokuvia satamasta, sillä eilen oli supermegamahtava ilma ja oli ihanaa ja mä nautin jajajajaja...

<3: Jenna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti